Er zijn heel wat verschillende testen om corona te detecteren. Zo is er de alom bekende PCR-test met Reisverklaring, De Antigeen sneltest, de antigeen zelftest en de speekseltest. Maar wat is het verschil en welke types kun je kopen bij de Etos, daar lees je hier meer over.
Sneltest of zelftest verschillen
Een PCR-test kan voorlopig alleen uitgevoerd worden bij de GGD of een zelfstandig laboratorium, de andere testen zijn wel thuis uitvoerbaar. Antigeentesten (ook de speekseltest valt hieronder) kunnen zowel zelftesten zijn als sneltesten. Een zelftest is namelijk een snelle manier om te testen op corona en daardoor zou je dus eigenlijk kunnen spreken van een sneltest/zelftest combo of snelle zelftest. Testen voor je Reis? Coronatest Uden met reisverklaring
Flowflex zelftest

Bij Etos verkopen ze momenteel 1 soort snelle corona sneltest, de Acon Biotech Flowflex SARS-CoV-2 antigen test. In Nederland is dit de meest verkochte test die bovendien erg betrouwbaar is. Etos verkoopt deze test per stuk voor €2,99 of in een pakket van vijf voor €12,49. De testen zijn zowel online als in de winkels van Etos verkrijgbaar.
Betrouwbaarheid
De Flowflex test is een sneltest die goedgekeurd is door het RIVM en bovendien een CE-markering heeft. Dat betekent dat de test niet alleen in Nederland is goedgekeurd maar ook in de rest van Europa. Om de CE-markering te krijgen moeten producten voldoen aan de Europese wetgeving.
Hoe de Etos zelftest werkt
Om de test te doen is het belangrijk dat je de sneltest goed hebt bewaard en hij niet beschadigd is:

- De steriele verpakkingen mogen niet geopend zijn of stuk.
- De test mag niet over de datum zijn.
- De test mag niet bewaard zijn in de directe zon.
- De test mag alleen bij kamertemperatuur bewaard worden.
- De test mag niet in de vriezer bewaard worden.
Als je er zeker van bent dat de test in orde is snuit je een aantal keer goed je neus en wast daarna je handen grondig. Haal de gebruiksaanwijzing uit de verpakking en neem de tijd om die goed door te nemen voordat je begint. Neem vervolgens de volgende stappen.
- Haal de swab (lang wattenstaafje) uit de steriele verpakking.
- Breng de swab in je neusgat terwijl je de neusvleugel volgt.
- Ga ongeveer 2 tot 2,5 cm naar binnen totdat je niet meer verder kunt.
- Draai de swab ongeveer 5 keer rond zodat je zoveel mogelijk neus en keelslijm oppikt.
- Herhaal stap 4 in het andere neusgat.
- Open het buisje met vloeistof, plaats de swab en draai de swab ongeveer 30 seconden rond.
- Knijp door het buisje in de swab en draai nog vijf keer rond om zeker te zijn dat het monster zich mengt met de vloeistof.
- Verwijder de swab en plaats de druppeldop op het buisje.
- Haal de teststrip uit de verpakking en plaats vier druppels op het gedeelte waar S naast staat.
- Zet een wekker om in de gaten te houden hoeveel tijd verstrijkt. Je moet de uitslag namelijk aflezen nadat 15 minuten voorbij is, maar voordat 30 minuten verstreken zijn.
- Op de strip staan twee letters, C en T. C is de teststreep en T is het testresultaat. Als de streep naast C niet kleurt, is de test niet geldig. Kleurt de streep naast C wel maar de streep naast T niet, dan heb je geen corona. Kleuren beide strepen dan heb je wel corona. Ga dan direct in isolatie en maak een afspraak voor nog een test bij het GGD.
Ben er snel bij
Omdat de testcapaciteit bij de GGD onder spanning staat en verwacht wordt dat door de komst van Omikron er nog meer testen gedaan moeten worden, raad de overheid aan om veel zelf te testen. Door dit advies zijn de sneltesten regelmatig uitverkocht ook bij Etos. Het is dan ook geen slecht idee om alvast een aantal testen in te kopen op het moment dat je ze ziet liggen. Daarmee bedoelen we niet dat je moet gaan hamsteren, maar het is fijn als je er in ieder geval een paar hebt als je ze nodig hebt.